° Etusivu

° Artikkeleita hijabista

° Islamilaisten vaatteiden kaavoja

° Avioliitto-opas

 
Mikä on hijab? >> Julkaistu 26 Jan 2008

Hijab-sana arabiankielessä tarkoittaa muuria, peitettä tai huntua ja sen päätarkoituksena on alentaa mahdollista sekoittumista, halua ja viehätystä miesten ja naisten välillä, jotka eivät ole kumppaneita tai aio tulla kumppaneiksi. On olemassa myös sisäinen hijab, joka viittaa siveyteen, katseiden laskemiseen ja olla tietoisesti herättämättä mielenkiintoa vastakkaisessa sukupuolessa. Kun sisäisen hijabin kanssa on ulkoinen hijab, silloin tarkoitus on kokonainen.

Kaikissa asioissa on tarpeellista viitata oman Mujtahidin (lainoppineen) lakeihin saadakseen yksityiskohtaiset määräykset koskien vaatetusta ja hijabia. [ks. joidenkin Mujtahidien yhteystietoja pääsivultamme kategoriasta "Islamin lait"].

Sinun täytyy olla tietoinen, että on olemassa islamilaisia lakeja koskien monia tämän aiheen osa-alueita, mukaan luettuna mitkä ruumiinosat täytyy peittää, materiaali jota voidaan ja ei voida käyttää vaatteiden valmistamiseen, säännöt koskien vaatetta joka on tehty eläimestä, joka on tapettu epäislamilaisella tavalla jne.

Miehen Hijab

Kaikkien muslimien - sekä miesten että naisten - täytyy peittää itsensä ja välttää paljastavia vaatteita, jotka on suunniteltu korostamaan ja paljastamaan ruumiin muotoja ja korostaa fyysistä kauneutta.

Miesten ei ole sallittua paljastaa mitään osaa ruumiistaan navan ja polvien välillä.

Miehen ei ole sallittua pukea mitään kullasta tehtyä tuotetta. Valkea kulta on sallittu.

Miehen ei ole sallittua pukeutua puhtaaseen ja luonnonsilkkiin (paitsi erikoistilanteissa, viittaa omaan lainoppineeseesi (Mujtahid)).

Naisen Hijab

Ei-mahram henkilöiden läsnäollessa naisen täytyy peittää koko ruumiinsa paitsi kätensä ja kasvonsa, jotka voivat säilyä peittämättöminä. Viittaa oman Mujtahidisi yksityiskohtaisiin sääntöihin. Ei-mahram on mies, joka ei sovi mihinkään kategoriaan, jotka on listattu Koraanin jakeessa 24:31.

Islam kiinnittää paljon huomiota naisten suojeluun ja naisten erityistarpeiden hoitoon. Tämä erityishuomio kunnioittaa häntä ja turvaa hänen asemansa elämässä. Pukeutumissäännöt, jotka on asetettu musliminaiselle takaavat, että hän on suojattu kaikentyyppistä korruptiota vastaan, mikä saattaisi seurata, jos hänen kauneutensa tulisi kaikkien nähtäville.

Kiitos Jumalalle (Alhamdulillah), että Islam suojelee naisia tällä kaikkein rakastavimmalla kunnioittavalla tavalla.

Hijabin ehdot

On olemassa joitakin ehtoja, jotka koskevat hijabia. Ne ovat hyvin maalaisjärjellä ymmärrettäviä, jos ajattelet hijabin tarkoitusta. Katso alta:

* Hijabin täytyy peittää välttämättömät ruumiinosat
* Hijabin ei pidä olla itsessään näyttävä, mikä kiinnittäisi huomiota
* Hijab ei saa olla läpinäkyvä
* Hijab ei saa olla tiukka eikä se saa näyttää ruumiin muotoja
* Hijab ei saa olla hajustettu tarkoituksena huomion herättäminen
* Hijabin ei pitäisi muistuttaa vastakkaisen sukupuolen asua
* Hijabin ei pitäisi olla kuuluisuuden vaate (libãsu 'sh-shuhra) [tarkoittaa kirjaimellisesti kuuluisuuden vaatetta, joka on vastenmielinen ja naurettava, ja kutsuu ihmisiä loukkaamaan ja herjaamaan henkilöä, joka pukeutuu sellaiseen]

Joitakin Koraanin jakeita, jotka koskevat hijabia:

"Sano myös uskovaisille vaimoille, että luovat silmänsä maahan ja hillitsevät halujaan eivätkä näyttele sulouttaan tavallisuudesta poiketen ja että huntu verhoaa heidän povensakin. Älkööt he näyttäkö sulouttaan muille kuin miehilleen tai isilleen tai apilleen tai pojilleen tai poikapuolilleen tai veljilleen tai veljiensä pojille tai sisariensa pojille tai palvelusnaisilleen tai orjattarilleen tai sellaisille palvelijoille, joilla ei ole vetoa naisiin, tai poikasille, jotka eivät ole tietoisia naisten salaisuuksista. Älkööt he siten astuko kulkiessaan, että heidän kätketyt sulonsa havaittaisiin. Kääntykää kaikki Jumalan puoleen, oi uskovaiset, jotta saisitte menestystä!" (Koraani 24:31)

"Jo synnyttämiskykynsä menettäneet naiset, joilla ei enää ole aviollisia taipumuksia, saavat riisua vaatteitaan haluamatta näytellä alastomuuttaan, eikä sitä heille synniksi lueta, mutta parempi heille on, jos he siitä pidättäytyvät, sillä Jumala on Tietävä, Viisas." (Koraani 24:60)

"Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi ja uskovaisille naisille, että heidän tulee laittaa vaate päänsä yli; näin on sopivinta, jotta heidät kunniallisiksi naisiksi huomataan, niin ettei heitä tunkeilevasti lähestytä; Jumala on kaikessa Viisas ja Laupias." (Koraani 33:59)


Lähde: ConvertsToIslam.com - käännetty ja osittain muokattu heidän luvallaan

 
Copyright © 2007, ShiaIslam.info. Versio 1.00 | -tuki |