Ashura ja Moharram (esittely) >> Julkaistu 15 Oct 2007

ASHURA JA MOHARRAM

Koko Moharram-kuukausi on Shiiamuslimeille suruaikaa. Tänä aikana ei ole hyvää järjestää tai viettää muita iloisia tapahtumia (syntymäpäivät, häät jne.).

Moharramin mustin päivä on 10. päivä eli Ashura. Se on päivä jolloin Profeetan (sallallaahu alaihe wa aleehi wa sallam) tyttärenpoika Imaami Hussein (aleihessalam), hänen perheensä (aleihessalam), pienetkin lapset (aleihessalam), hänen veljiään (aleihessalam) sekä ystäviään (aleihessalam) tapettiin julmasti. Yhteensä tänä päivänä murhattiin raa'asti 72 henkilöä.

Ennen kuolemaansa he kärsivät kolme päivää piirityksessä ilman vettä ja vaikka Imaami (aleihessalam) monesti yritti estää yhteenoton, vastapuoli ei hyväksynyt sitä ja aloitti taistelun. Siitäkin huolimatta, että on koko islamin historian ajan Moharram-kuussa sotiminen on ollut kielletty. Imaami (aleihessalam) vei kuuden kuukauden ikäisen vauvansa Ali Asgarin (aleihessalam) hyökkääjien nähtäviksi ja sanoi: "Jos olen mielestänne syyllinen, tämä lapsi ei ole. Jos mielestänne otin hänet vain verukkeeksi tänne, ottakaa vain hänet ja antakaa hänelle vettä…" Imaamin lause ei ehtinyt loppuun, kun eräs mies ampui vauvan kurkkuun nuolen jousipyssyllä, niin että vauvan pää jäi roikkumaan niskaan ihon varassa. Tämä oli yksi niistä kerroista, kun Imaami Hussein (aleihessalam) itki eikä pystynyt viemään lasta takaisin äidille, joka odotti että lapsi palaa takaisin sammutettuaan janonsa.

Ashura on meille järkyttävä surunpäivä, jota muistellaan erityisissä tilaisuuksissa moskeijoissa, kodeissa jne. joissa voidaan myös laittaa mustaa kangasta kiertämään seinään ja pukeutua itse mustiin. Muistelu tapahtuu esim. niin että saarnataan islamista, jonka jälkeen kuunnellaan tapahtumasta kertovia runoja. On tavallista että ihmiset alkavat itkeä tätä kertomusta kuunnellessaan. Ashura-päivän iltana, kun Imaami (aleihessalam) perheineen ja ystävineen oli tapettu, hyökkääjät alkoivat polttaa heidän telttojaan ja ryöstivät eloonjääneet vaimot ja lapset. Tämän muistoksi järjestetään myös edellä mainitun kaltaisia tilaisuuksia. Joissain maissa on tapana mennä illalla moskeijaan, sammuttaa valot ja laittaa vähän savea pään päälle ja istua pimeässä alas. Sen jälkeen kierretään kävellen muutama askel ja istutaan taas alas. Näin kerrataan sitä, mitä uhreille Ashuran iltana tapahtui. Koko Moharram-kuu on suruaikaa.

Arba'in on 40. päivä Imaami Husseinin (aleihessalam) kuolinpäivän eli Ashuran jälkeen. Se siis sijoittuu Safar kuukauden 20. päivään. Myös tätä vietetään surupäivänä. Viikon päästä tästä (28. Safar) on Muslimien Kunnioitetun Profeetan (sallallaahu alaihe wa aleehi wa sallam) kuolinpäivä ja myös Imaami Hasanin (aleihessalam) marttyyrikuolemanpäivä. Tämä on myös suuri surunpäivä, jolloin voidaan kokoontua puhumaan islamista ja muistelemaan Profeettaa (sallallaahu alaihe wa aleehi wa sallam) ja Imaami Hasania (aleihessalam). Heidänkin (sallallahu alaihe wa aleehi wa sallam ja aleihessalam) kuolemaansa surraan itkien. Seuraavana päivänä (29. Safar) on Imaami Ali Rezan (aleihessalam) marttyyrikuoleman muistopäivä. Moharram-kuussa alkanut suruaika päättyy tähän päivään.


 
 
Copyright © 2008, ShiaIslam.info. Versio 1.00 | |
Firefox 2